4 juni 2020: Energiecoöperatie de Groene Draad is een feit!

Op 4 juni is de Groene Draad – energiecoöperatie in Bronckhorst – opgericht bij de notaris. Na een dik jaar hard werken is het gelukt! De coöperatie is een feit, we hebben meer dan 50 (potentiele) leden, in ieder geval één dak en een goed bestuur. Iedereen die hier aan meegewerkt heeft, willen wij hierbij nog hartelijk bedanken.

Energiecoöperatie de Groene Draad wil samen met minimaal 50 leden duurzame energie gaan opwekken. Met de inleg van de leden worden daarvoor zonnepanelen aangeschaft, die op enkele grote bedrijfsdaken worden gelegd. De opgewekte stroom wordt verkocht. De leden bepalen wat daar mee gebeurt en of dit bijvoorbeeld wordt ingezet voor een goed doel binnen de lokale gemeenschap. Verder genieten de leden van een belastingvoordeel waardoor zij hun inleg in 8 tot 9 jaar terugverdienen.

Het idee om in de omgeving Hengelo een energiecoöperatie te gaan oprichten ontstond al een paar jaar geleden. Het heeft best even geduurd voordat we als team van vrijwilligers aan de slag konden. In het voorjaar van 2019 zijn we van start gegaan.

We hebben eerst flink geïnvesteerd in goede promotiemiddelen. Daarmee zijn we mensen op verschillende manieren gaan benaderen en hadden we eind 2019 zo’n 40 potentiele leden. Lang niet iedereen is al overtuigd van de noodzaak om iets aan de klimaatverandering te doen. Het kostte daardoor toch wel moeite om mensen te overtuigen van de kracht van ons initiatief. De doorbraak kwam nadat de gemeente ons initiatief breed heeft gecommuniceerd naar de inwoners. De informatieavond die daar op volgde was daardoor een knallend succes en we groeiden naar vijftig leden.

Voor het aantal zonnepanelen waarmee we aan de slag willen hebben we twee daken nodig. Een dak stond vanaf het begin al vast. Een tweede dak leek zeker, maar door de huidige onzekere omstandigheden (corona, stikstof) is dat dak afgevallen. We zijn nu dan ook op zoek naar een tweede dak. Ook willen we nog wat verder groeien met een 10-tal nieuwe leden.

We zijn er van overtuigd in het najaar of vroege voorjaar 2021 de “stekker in het stopcontact” te kunnen steken en de productie te starten van groene, schone energie. Daarmee helpt De Groene Draad mee aan het energieneutraal maken van de gemeente Bronckhorst. Enthousiast als we zijn blijft het wat ons betreft zeker niet bij dit eerste initiatief. De Groene Draad zal van zich laten horen.

Het nu geïnstalleerde bestuur stelt zich hier voor via korte filmpjes