11 februari 2023 Installatie de Roodheuvel op stoom

De installatie van het zonnedak op biologisch veeteeltbedrijf de Roodheuvel verloopt volgens plan. Eerst is de meterkast geplaatst, daarna zijn alle panelen gelegd. Afgelopen woensdag is de kabel onder het erf doorgeschoten en aangesloten op de hoofdleiding. Het is nog een kleine stap om de zonnepanelen aan te sluiten op het netwerk. Die stap wordt komende weken gezet.

23 december 2022 Inschrijving voor de Roodheuvel gesloten

De inschrijving voor ons tweede postcoderoosproject de Roodheuvel is gesloten. Op alle certificaten is ingeschreven en we hebben ruim meer dan 50 deelnemers.

We zijn zeer blij met dit resultaat. In januari wordt de installatie geplaatst. Mogelijk wekken we vanaf eind januari al onze eerste stroom op met deze installatie.

We bedanken alle deelnemers voor hun positieve bijdrage. In het voorjaar gaan we er een mooi openingsfeest van maken.

14 december 2022 project de Roodheuvel gaat door!

De afgelopen weken is er flink aan getrokken om het postcoderoosproject de Roodheuvel te laten slagen. Dat is gelukt. Van de beschikbare 338 uitkeringsrechten is op dit moment op circa 310 stuks ingeschreven.

We hebben nog niet het minimum aantal van 50 leden bereikt, maar daar wordt aan gewerkt. Er kan dus nog steeds worden ingeschreven.

De installateur heeft van ons nu opdracht gekregen om aan de slag te gaan. Rond 20 januari gaat dat volgens plan plaatsvinden! Ook Liander is dan van de partij. Ruim op tijd om in het voorjaar al flink te gaan produceren.

Voor dit project is subsidie verleend door de provincie Gelderland en door RVO. In de aanvraag is toentertijd nog uitgegaan van een minder zware installatie. We hebben daarom een aanvullende subsidie bij Gelderland aangevraagd en deze is nu ook toegekend. Goed nieuws dus!

We kunnen onszelf feliciteren met dit resultaat!

15 november Inschrijving de Roodheuvel van start

De inschrijving voor ons postcoderoosproject PCR2 de Roodheuvel is vandaag 15 november gestart. Alle potentiele deelnemers hebben een deelnemersovereenkomst ontvangen met uitgebreide informatie over het project.

Er zijn 338 uitkeringsrechten beschikbaar van elk 250 kWh. Een uitkeringsrecht kost €215 en wordt binnen 12 jaar weer terugverdiend, maar met de huidige energietarieven natuurlijk veel eerder. Totale opbrengst van de installatie is circa 85.000 kWh per jaar, genoeg voor zo’n 35 huishoudens.

Als er op meer dan 290 uitkeringsrechten wordt ingeschreven dan geven we de installateur opdracht om de installatie te plaatsen. Dat gebeurt in het voorjaar.

Er is nog ruimte om in te schrijven. Dat kan via lid worden of het contactformulier

 

 

06 oktober 2022 Groen licht voor de Roodheuvel

Het project de Roodheuvel kan van start. Liander heeft groen licht gegeven voor de aansluiting ter plekke bij Toldijk. De installateur is al wezen kijken en heeft een offerte gedaan voor de installatie. Het voorstel met alle informatie over dit project wordt nu samengesteld. Daarin staat ook de certificaatprijs gemeld. Binnen enkele weken zullen alle geïnteresseerde leden dit voorstel samen met de ledenovereenkomst ontvangen.

Zodra alle ledenovereenkomsten ondertekend weer door ons zijn ontvangen en de bijbehorende inleg is overgemaakt geven we de installateur de opdracht om aan de slag te gaan. Liander zetten we waarschijnlijk al eerder aan het werk. We willen voorkomen dat het netwerk ons weer dwars gaat zitten!

 

06 oktober 2022 Productie ’t Zelle op volle sterkte

We hebben goed nieuws te melden. Op 19 september is de aansluiting bij ’t Zelle vergroot van 3x25A naar 3x80A. De installatie kan nu de volledige productie leveren aan het net. De verwachting is dat we dit jaar vanwege de beperkte aansluiting van 3x25A ongeveer 40% minder hebben kunnen produceren dan mogelijk was geweest als we vanaf het begin de volledige aansluiting hadden gehad.

De hoge energieprijzen zorgen ook voor een flinke opbrengst. Waarschijnlijk worden de tarieven voor de leveranciers van groene stroom binnenkort afgetopt.

20 mei 2022 “Ons” onderstation wordt geplaatst

Liander is voor ons aan het werk. Het onderstation wordt geplaatst. Nog een kabeltje graven en dan kunnen we echt stroom gaan produceren!

24 maart 2022 Algemene Leden Vergadering

Op 24 maart 2022 was de eerste Algemene Leden Vergadering (ALV) van Energiecoöperatie de Groene Draad. De vergadering vond plaats in de loods van Argrec Zelle op de plek waar de zonnepanelen van het eerste project op het dak liggen. Als bestuur zijn we enthousiast geworden door de flinke opkomst en de positieve sfeer van de vergadering. De ingeslagen weg werd door de ALV ondersteund. De jaarrekening is vastgesteld en er is een kascommissie benoemd.

We hebben op de ALV de projectleden van de afgelopen jaren in het zonnetje gezet. Zij hebben meegeholpen om de energiecoöperatie op te zetten en nu succesvol te laten zijn. De voorgestelde bestuurswissel is door de ALV ook vastgesteld. Uittredend penningmeester Meindert Dijkstra is bedankt voor zijn inzet.

 

 

Adriaan van Dorth heeft een mooi betoog gehouden over de verduurzaming van landgoed ’t Zelle.

Het was al met al een interessante en betrokken avond. We hebben als bestuur weer veel enthousiasme en nieuwe energie om verder te gaan. Als eerste staat nu het project de Roodheuvel in Toldijk op het programma, waar de beschikbaarheid van het netwerk weer een belangrijke knelpunt is.

Hopelijk kunnen we snel een nieuwe ALV aankondigen waarop we het project de Roodheuvel kunnen aftrappen.

8 december: Ons zonnedak levert stroom!

Het is gelukt. Ons zonnedak levert stroom!

Er is heel wat gebeurd de afgelopen weken. In de vorige nieuwsbrief hadden we een vervelende boodschap omdat de netwerkaansluiting niet gerealiseerd kon worden. Er is toen intensief contact geweest met Liander. Dat heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat Liander op de locatie Sarinkdijk 19a nu een kleine aansluiting (3x25A) heeft gerealiseerd. De definitieve aansluiting van 3x80A zal dan rond de zomer van 2022 worden aangelegd als daar een nieuw onderstation wordt geplaatst.

Nu in de winterperiode is de kleine aansluiting niet erg, maar tegen de zomer van volgend jaar krijgen we wel te maken met productieverlies. Dat lopen we de jaren erna echter wel weer in! De subsidieregeling SCE biedt daar mogelijkheden voor.

 

Begin december zijn de zonnepanelen geplaatst door HG Zonnepanelen. Kort daarna is door Liander de aansluiting gerealiseerd. De eerste voorzichtige productie is een feit. We zijn nu bezig met het afhandelen van de administratieve acties. De akte bij de notaris, de subsidie activeren. We zullen binnenkort ook met een voorstel komen hoe we de subsidie die we ontvangen aan jullie gaan uitbetalen.

 

Dit dak gaat circa 65.000 kWh aan stroom leveren. Daarmee kunnen we zo’n 20 huishoudens van stroom voorzien! Dat hebben we met elkaar toch mooi voor elkaar. Over een tijdje zal het ook mogelijk zijn om op onze website te zien hoeveel er geproduceerd wordt.

23 november 2021: de installatie is begonnen

De firma HG Zonnepanelen is begonnen met de installatie van ons zonnedak. Gisteren is begonnen met wat voorbereidingen, zijn de materialen gebracht en is de kabel tussen de twee schuren aangelegd. Vandaag is gestart met de installatie van de rails.

Er worden ruim 200 panelen voor onze coöperatie gelegd. Agrec Zelle, die gebruik maakt van de loods, krijgt een eigen installatie van zo’n 50 panelen. Agrec Zelle heeft een meter. Die installatie kan dus meteen worden aangesloten.

Wij moeten nog even wachten. Liander komt binnen nu en twee weken de aansluiting plaatsen. Dan gaat ons zonnedak echt stroom leveren! De aanhouder wint.