20 mei 2022 “Ons” onderstation wordt geplaatst

Liander is voor ons aan het werk. Het onderstation wordt geplaatst. Nog een kabeltje graven en dan kunnen we echt stroom gaan produceren!

24 maart 2022 Algemene Leden Vergadering

Op 24 maart 2022 was de eerste Algemene Leden Vergadering (ALV) van Energiecoöperatie de Groene Draad. De vergadering vond plaats in de loods van Argrec Zelle op de plek waar de zonnepanelen van het eerste project op het dak liggen. Als bestuur zijn we enthousiast geworden door de flinke opkomst en de positieve sfeer van de vergadering. De ingeslagen weg werd door de ALV ondersteund. De jaarrekening is vastgesteld en er is een kascommissie benoemd.

We hebben op de ALV de projectleden van de afgelopen jaren in het zonnetje gezet. Zij hebben meegeholpen om de energiecoöperatie op te zetten en nu succesvol te laten zijn. De voorgestelde bestuurswissel is door de ALV ook vastgesteld. Uittredend penningmeester Meindert Dijkstra is bedankt voor zijn inzet.

 

 

Adriaan van Dorth heeft een mooi betoog gehouden over de verduurzaming van landgoed ’t Zelle.

Het was al met al een interessante en betrokken avond. We hebben als bestuur weer veel enthousiasme en nieuwe energie om verder te gaan. Als eerste staat nu het project de Roodheuvel in Toldijk op het programma, waar de beschikbaarheid van het netwerk weer een belangrijke knelpunt is.

Hopelijk kunnen we snel een nieuwe ALV aankondigen waarop we het project de Roodheuvel kunnen aftrappen.

8 december: Ons zonnedak levert stroom!

Het is gelukt. Ons zonnedak levert stroom!

Er is heel wat gebeurd de afgelopen weken. In de vorige nieuwsbrief hadden we een vervelende boodschap omdat de netwerkaansluiting niet gerealiseerd kon worden. Er is toen intensief contact geweest met Liander. Dat heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat Liander op de locatie Sarinkdijk 19a nu een kleine aansluiting (3x25A) heeft gerealiseerd. De definitieve aansluiting van 3x80A zal dan rond de zomer van 2022 worden aangelegd als daar een nieuw onderstation wordt geplaatst.

Nu in de winterperiode is de kleine aansluiting niet erg, maar tegen de zomer van volgend jaar krijgen we wel te maken met productieverlies. Dat lopen we de jaren erna echter wel weer in! De subsidieregeling SCE biedt daar mogelijkheden voor.

 

Begin december zijn de zonnepanelen geplaatst door HG Zonnepanelen. Kort daarna is door Liander de aansluiting gerealiseerd. De eerste voorzichtige productie is een feit. We zijn nu bezig met het afhandelen van de administratieve acties. De akte bij de notaris, de subsidie activeren. We zullen binnenkort ook met een voorstel komen hoe we de subsidie die we ontvangen aan jullie gaan uitbetalen.

 

Dit dak gaat circa 65.000 kWh aan stroom leveren. Daarmee kunnen we zo’n 20 huishoudens van stroom voorzien! Dat hebben we met elkaar toch mooi voor elkaar. Over een tijdje zal het ook mogelijk zijn om op onze website te zien hoeveel er geproduceerd wordt.

23 november 2021: de installatie is begonnen

De firma HG Zonnepanelen is begonnen met de installatie van ons zonnedak. Gisteren is begonnen met wat voorbereidingen, zijn de materialen gebracht en is de kabel tussen de twee schuren aangelegd. Vandaag is gestart met de installatie van de rails.

Er worden ruim 200 panelen voor onze coöperatie gelegd. Agrec Zelle, die gebruik maakt van de loods, krijgt een eigen installatie van zo’n 50 panelen. Agrec Zelle heeft een meter. Die installatie kan dus meteen worden aangesloten.

Wij moeten nog even wachten. Liander komt binnen nu en twee weken de aansluiting plaatsen. Dan gaat ons zonnedak echt stroom leveren! De aanhouder wint.

 

 

15 juni: de ledenovereenkomsten worden verstuurd

Alle potentiele leden wordt nu gevraagd om de ledenovereenkomst te ondertekenen en de inleg voor het gevraagde aantal certificaten over te maken. Het is nog een hele administratieve toer om alles gepersonaliseerd in de ledenovereenkomst en de begeleidende brief te krijgen. Aan het eind van de dag gaan er 51 brieven op de bus!

 

26 mei 2021: Drie installateurs hebben een offerte gedaan

We hebben drie installateurs gevraagd om een offerte te doen voor ons zonnedak op landgoed ’t Zelle. Die offertes hebben we inmiddels binnen. De komende weken gaan we deze drie vergelijken en een keuze maken met welke leverancier we verder gaan.

20 april 2021: Aanvraag subsidie SCE bij RVO ingediend

De nieuwe postcoderoosregeling SCE is een op subsidie gebaseerde regeling. SCE staat voor subsidieregeling coöperatieve energieopwekking. Met de invoering op 1 april van deze nieuwe regeling is er geen relatie meer met het eigen energieverbruik. Waar in de oude regeling het eigen energieverbruik het aantal certificaten beperkte, staat dat nu volkomen los van elkaar. Een lid kan best 20 certificaten aanschaffen terwijl hijzelf maar 2000 kWh verbruikt op jaarbasis. De nieuwe regeling staat ook los van de salderingsregeling, dus ook mensen die al eigen panelen hebben kunnen lid worden en een mooi rendement halen. Meer informatie kan je vinden op onze site.

De aanvraagprocedure loopt in ieder geval 3 maanden. Onze verwachting is dat rond half juli de beschikking zal worden toegekend.

 

 

 

13 april 2021: Aanvraag subsidie Gelderland ingediend

De provincie Gelderland biedt de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor lokale energie projecten. Ons project voldoet aan de voorwaarden, zolang we 50 leden hebben. De subsidie, die Gelderland toekent is een subsidie op de investering van het zonneinstallatie. De aanvraag is op 13 april ingediend. Als de subsidie wordt toegekend dan betekent dat dat de certificaatprijs €50 lager kan worden.

26 maart 2021: Willem van Kleef onze nieuwe penningmeester

Willem van Kleef is onze nieuwe penningmeester. Daarmee is het bestuur weer op volle sterkte. Willem stelt zich onder “Wie zijn wij” verder voor.

Samenwerking BioZon en de Groene Draad

Door samenwerking met BioZon ontstaat een leuk aanbod

We hebben in onze laatste nieuwsbrief gesproken over de nieuwe postcoderoosregeling (PCR) die per 1 april 2021 ingaat. De Groene Draad zal volgens de nieuwe regeling gaan werken. In de oude PCR kon je niet meer energiebelasting terugkrijgen dan je verbruikte. Het had dus financieel geen zin om meer certificaten aan te schaffen dan het aantal dat past bij je verbruik. In de nieuwe regeling is dat niet meer relevant, omdat de coöperatie de subsidie ontvangt en verdeelt naar de leden. Dat loopt dus niet meer via jouw energierekening. Verbruik je op jaarbasis bijvoorbeeld 1500 kWh dan zou dat in de oude regeling maximaal 6 certificaten betekenen. In de nieuwe regeling kun je best meedoen voor 10 certificaten of meer en voor die certificaten meedelen in de subsidie die de coöperatie ontvangt. Dat is daarmee onafhankelijk van je eigen verbruik.

Met dit gegeven hebben we een leuk aanbod en een vraag voor je. Vanaf 1 januari 2021 kun je alvast profiteren van collectieve groene stroom uit de Achterhoek. Het is namelijk mogelijk om lid te worden van BioZon (BioZon produceert energie uit de oude vuilstort bij Zelhem) en zodra de Groene Draad van start gaat ook lid te worden van de Groene Draad. Het lidmaatschap van BioZon kost je niets, maar je krijgt wel €0,03 tot €0,05 energiebelasting terug per kWh. BioZon is gestart op 1 juni 2019 en werkt volgens de oude PCR. Dit lidmaatschap is op ieder moment opzegbaar, maar in principe kun je zolang het project van BioZon op de Langenberg in Zelhem loopt mee blijven profiteren. Daarnaast kun je mee gaan doen in de Groene Draad. Het is namelijk mogelijk om zowel in de oude als in de nieuwe regeling deel te nemen. Wil je deelnemen, of alvast wat meer lezen over deelname in BioZon? Kijk dan op hun website: www.biozon.nu/doe-mee/

Wil je meer informatie kom dan naar de digitale informatiebijeenkomst op 2 december: Klik hier om deel te nemen aan de vergadering.

Deelnemen via Microsoft Teams

Wij adviseren je om deel te nemen via een laptop/pc en de link te openen via de Google Chrome of Microsoft Edge internet browser. Je kunt dan namelijk klikken op ‘doorgaan in deze browser’ en hoeft geen app te downloaden, te installeren en géén account aan te maken. Je hoeft dan alleen je naam als gast in te vullen, toestemming te geven voor het gebruik van de camera en microfoon en op ‘nu deelnemen’ te klikken.

Heb je de Microsoft Teams app al wel geïnstalleerd? Dan kun je op de gebruikelijke wijze deelnemen met je Microsoft account.

Voor een stappenplan over deelnemen zonder Microsoft Teams account/app kunt je hier klikken. LET OP: klik eerst op de Microsoft-Teams link die je hebt ontvangen en volg daarna stap 2. Mocht het je morgenavond niet lukken om de link naar de online bijeenkomst te openen, dan kun je vanaf 19:15 contact opnemen met 06-51599491.