De energierekening voor leden van de energie coöperatie is veel lager dan bij de gebruikelijke energieleveranciers, omdat elk lid 15 jaar lang de energiebelasting terugkrijgt over de energie die door zijn zonnepanelen (certificaten) wordt opgewekt!

Dat betekent dat je in ongeveer 8-9 jaar tijd, je inleg hebt terugverdiend (zie rekenvoorbeeld). Als je lid bent van een energiecoöperatie is het rendement bijna net zo hoog als met de salderingsregeling voor eigen panelen.

Rekenvoorbeeld

Een certificaat heeft een opbrengst van ca. 250kWh/jaar. De energiebelasting is in 2019 circa € 0,12 per kWh. Dat betekent dat de jaarlijkse energiebelasting, die je terugkrijgt, ongeveer € 30,- per certificaat is.

Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar 3500 kWh aan stroom. Dit verbruik staat gelijk aan ongeveer 14 zonnepanelen. Dat kost inclusief de netbeheerkosten en de belasting ongeveer €800 bij je huidige energieprovider. Bij 14 certificaten bespaar je 14 x €30,- = € 420,-. Dat is bijna 50% van wat je nu betaalt voor stroom.