Ik ben al langer actief met de energietransitie (zoals het bouwen van een nagenoeg energieneutraal huis). Wij wonen nu landelijk in een van ouderdom bijna ingestorte boerderij. Om zoiets te restaureren en tegelijkertijd toekomstbestendig te isoleren is een uitdaging, maar ook een hobby en een kunst.

Lang geleden, toen ik werkzaam was in de chemische industrie, waren wij in onze onkunde hard bezig om een aanzienlijke bijdrage te leveren aan een hoger CO2 gehalte in de atmosfeer.

Onwetendheid vierde toen hoogtij. Nu zijn we wakker zijn geworden door de merkbare klimaatverandering besteed ik veel tijd aan de energietransitie. De weg die we moeten gaan is een technische en een mentale uitdaging. De mogelijke oplossingen zijn legio, maar aan alles hangt een prijskaartje en we zullen moeten wennen aan daken en velden vol met zonnepanelen. En waarschijnlijk ook windmolens. Er zullen innovatieve oplossingen komen al zijn sommige ervan nu nog heel verre toekomstmuziek. We gaan ons eerst richten op het opvangen en omzetten van zonne-energie. Dat doen we met ons team van de Groene Draad en het is een dankbare en waardevolle bezigheid. Doet u mee?